Prima pagina
IstoricComunicateEchipaActivităţiProiectePublicațiiBaze de dateDistribuţie de probeTehnologii de culturăEvenimenteInformaţii publice

Evaluare
O SCURTĂ PREZENTARE A ACTIVITĂŢII DE CARACTERIZARE ŞI EVALUARE PRIMARĂ


Caracterizarea şi evaluarea primară a resurselor genetice vegetale ajută la individualizarea unei probe şi la descrierea identităţii sale, realizându-se în parcele de regenerare (specii autogame) sau în parcele separate (specii alogame).

Pentru fiecare specie se foloseşte un număr minim de descriptori, elaboraţi pe baza descriptorilor IPGRI şi completaţi cu însuşiri de interes pentru amelioratori.

Prin folosirea descriptorilor de caracterizare şi evaluare se obţin informaţii generale, referitoare la caracterele ereditare, independente sau, într-o oarecare măsură, dependente de factorii de mediu, rezultatul fiind diferenţierea rapidă şi uşoară între fenotipuri.

Această activitate este esenţială deoarece furnizează informaţii despre însuşirile probelor aflate în colecţie, asigurându-se o utilizare cât mai eficientă a germoplasmei conservate.

multiplicare
multiplicare
Foto 1. Efectuarea de observaţii în câmp, la probe de ovăz
Foto 2. Recoltarea probelor de ovăz din câmpul experimental

Până la nivelul anului 2014, personalul ştiinţific şi tehnic din cadrul compartimentului de evaluare a realizat caracterizarea şi evaluarea unui număr de 3241 de probe ce aparţin la 10 specii de plante, după cum urmează:

Triticum aestivum 408 probe
Secale cereale 21 probe
Hordeum vulgare 437 probe
Avena sativa 331 probe
Vicia faba 288 probe
Phaseolus vulgaris 485 probe
Phaseolus coccineus 37 probe
Zea mays 1083 probe
Lycopersicon esculentum 73 probe
Capsicum annuum 78 probe

Colectăm, studiem și conservăm diversitate genetică vegetală pentru utilizarea prezentă și viitoare.