Prima pagina
IstoricComunicateEchipaActivităţiProiectePublicațiiBaze de dateDistribuţie de probeTehnologii de culturăEvenimenteInformaţii publice

Distribuție
Introducerea/reintroducerea în cultură a varietăților locale aflate în colecția Băncii

Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava are ca responsabilitate conservarea în condiţii de siguranţă a biodiversităţii vegetale relevante pentru agricultură şi alimentaţie de la toate speciile cu înmulţire sexuată. O parte din materialul semincer stocat este disponibil la cerere şi se furnizează în cantităţi mici, în vederea utilizării pentru reintroducerea în cultură a varietăţilor tradiţionale româneşti.

Livrarea semințelor se face în baza unui Acord de Transfer care trebuie acceptat şi confirmat de către solicitanţi, înainte de expedierea probelor de seminţe. Stocurile destinate utilizării sunt limitate, astfel încât o probă constă în maximum 25 de seminţe.

Pentru materialul semincer în sine, sau pentru expediere, nu se percep taxe. Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava răspunde, cererilor primite de la persoane fizice, doar în condiţiile când stocurile o permit, iar solicitantul se angajează să păstreze varietăţile tradiţionale furnizate, prin cultivarea lor continuă.

Persoanele fizice se pot înscrie on line pe adresa Băncii www.svgenebank.ro, accesând câmpul: distribuție probe, pe parcursul anului, în două perioade, astfel:

  • Pentru speciile de toamnă: 16 august–15 septembrie, pentru anul agricol în curs;
  • Pentru speciile de primãvară: 15 noiembrie–15 ianuarie, pentru anul agricol următor.

Expedierea probelor se face respectând principiul cronologic de înscriere, începând cu data de 16 septembrie, respectiv 16 ianuarie.

Începând cu anul 2009, au fost expediate probe altor utilizatori, persoane fizice, care au fost de acord să crească şi să menţină, în mod voluntar, genotipuri locale, colectate din zonele cu agricultură tradiţională (Fig.1-3).

Acțiunea s-a bazat pe distribuirea de populaţii locale vechi, colectate din România, eșantioanele de seminţe au fost ambalate în pungi mici de plastic care includ o etichetă cu privire la denumirea ştiinţifică şi populară, numărul de înregistrare în Bancă şi originea genotipului.

Principalele specii solicitate sunt indicate în figura de mai jos.

distribution
Fig. 1. Material genetic din colecţia activă distribuit în perioada anilor 2009 - 2021
distributiondistribution
Fig. 2. Dinamica distribuției (2009 – 2021)Fig. 3. Numărul de genotipuri distribuite, pe fiecare județ, în perioada 2009 – 2021

Din grafic se poate observa ca multe persoane au solicitat eşantioane de seminţe, mai ales din grupa legumelor şi a leguminoaselor pentru boabe, în vederea iniţierii unor culturi tradiţionale. Tomatele, ardeii graşi, capia, gogoşarii, castraveţii, vinetele, fasolea, salata şi pătrunjelul au fost cele mai dorite specii.

Ca urmare a acestei acţiuni au fost reintroduse în cultură multe varietăţi locale şi a fost îmbunătăţit gradul de utilizare a materialului genetic deţinut în Bancă.

În același timp pe adresa Băncii au fost trimise, sau aduse la sediul unităţii, multe de eşantioane de seminţe din partea unor persoane care au dorit să contribuie atât la îmbogăţirea colecţiilor cat şi la diversificarea ofertei din această acțiune (Foto. 1-8)

distributiondistribution
Foto 1. Varietăţi de tomate multiplicate în câmpul experimental, primite de la utilizatoriFoto 2. Fruct de tomate, tip „Inimă de bou” obținut din seminţe primite din localitatea Ciorogârla, Ilfov
distributiondistribution
Foto 3. Aspect al tomatelor obținute din seminţe primite din localitatea Ciorogârla, IlfovFoto 4. Tomate cherry „sălbatice” (Porodici din Apuseni) din Brad, Hunedoara
distributiondistribution
distribution
Foto 5-7. Probe de usturoi primite din localitatea Gheorghe Doja, Ialomiţa
distribution
Foto 8. Probă de porumb din localitatea Horodnicu de Sus, Suceava

Colectăm, studiem și conservăm diversitate genetică vegetală pentru utilizarea prezentă și viitoare.