Prima pagina
IstoricComunicateEchipaActivităţiProiectePublicațiiBaze de dateDistribuţie de probeTehnologii de culturăEvenimenteInformaţii publice

Evenimente

Ziua Internațională a Biodiversității – 22 mai 2023

Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava celebrează, în acest an, Ziua Internațională a Biodiversității, în mod inedit, dar, în același timp, într-un context extrem de onorant, printr-o galerie, de varietăți locale (semințe) selectate din patrimoniul păstrat la Suceava, expusă la Pavilionul României din Giardini di Castello și la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Palazzo Correr, în cadrul manifestărilor prilejuite de cea de-a XVIII-a ediție a Bienalei Internaționale de Arhitectură de la Veneția, Italia.

Tema anului 2023 a Bienalei venețiene este „Laboratorul viitorului/The Laboratory of the future”, aleasă de Lesley Lokko, arhitect și romanicier ganezo-scoțian, iar proiectul câștigător, cu care România, alături de alte 62 de țări, participă la prestigiosul eveniment, poartă titlul „ACUM–AICI–ACOLO”/NOW-HERE-THERE”). Echipa curatorială este formată din Emil Ivănescu, Simina Filat, Cătălin Berescu și Anca Maria Păsărin, iar unul dintre parteneri este Banca de Resurse Genetice Vegetale din Suceava.

Proiectul, care face abstracție de barierele domeniului de manifestare, aduce în prim plan rolul colaborării interdisciplinare și al dialogului în generarea de idei, care pot răspunde provocărilor globale actuale și viitoare legate de mediu și societate, propunând vizitatorilor patru domenii de cercetare: Inovații și Invenții Tehnice Românești, Pedagogii Laterale, Grădina Instantanee/Banca Genetică de Semințe și Instalația Co-Future Thinking ca activator de idei.

„Proiectul ACUM AICI ACOLO reprezintă o invitație la explorarea unui viitor posibil, în care inovația și colaborarea interdisciplinară joacă un rol cheie în găsirea de soluții la problemele globale ale umanității. Ne-am dorit să creăm un spațiu în care vizitatorii să poată interacționa cu idei și inovații din domeniul arhitecturii și nu numai, și să se gândească la modul în care putem construi un viitor mai verde, mai durabil și echitabil pentru toți. Împreună putem crea un viitor în care totul contează, totul este conectat și totul este incluziv”, precizează dr. arhitect Emil Ivănescu.

În mod real, viitorul, indiferent pe ce coordonate geografice ne-am situa, nu poate fi conceput fără formele de viață vegetală, iar dintre acestea resursele genetice, prin multitudinea de însușiri utile, oferă soluții la crizele climatică, nutrițională, alimentară. Natura, biodiversitatea cu uriașa rețea de interrelații reprezintă modelul absolut de „colaborare”, de adaptare și de dezvoltare armonioasă și echilibrată.

Experimentul arhitectural Grădina Instantanee/Banca Genetică de Semințe are ca element central Banca de Gene Suceava, prin eșantioanele de semințe autohtone, plasate într-un cadru simplu și natural, construit dintr-o inspirată împletitură din ramuri de alun.

Bienala se desfășoară în perioada 20 mai – 26 noiembrie 2023, cu previzionare pentru specialiști şi presă în zilele de 18, 19 mai, urmând ca din decembrie să poată fi vizionată și în România, la Timișoara, Iași, Cluj și București.

Consemnat,

   Silvia Străjeru

eventsevents
eventsevents
events

Colectăm, studiem și conservăm diversitate genetică vegetală pentru utilizarea prezentă și viitoare.